www.homeseer.com  
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Lighting & Primary Technology Plug-ins > Insteon General Discussion > Insteon PLM Plug-in by Mark Sandler

Insteon PLM Plug-in by Mark Sandler Discussions related to Mark Sandler's 3rd parth plug-in for controlling Insteon devices via Smarthome's PLM interfaces (the 2412 & 2413 series controllers)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old June 8th, 2012, 03:12 PM
tomsans tomsans is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Feb 2010
Location: Calif USA
Posts: 129
Default Trouble enabeling Insteon on new PC with v1.6.1.0

This is a post I have in the General Insteon section but I have the same problem with this new version. I like the improvements and will purchase if I can get it running on this new PC. I downloaded the .dll and trial license an copied the files per the instructions.
I made the switch to a new PC running Windows 7 and I'm having trouble getting Homeseer to recognize the Insteon plug in.

I copied the old configuration files and everything else seems to work Ok except my Insteon devices. The following is hopefully the relevant information to help understand the problem.

- I'm using a Smarthome USB interface #2413 UH
- The entry at startup says, "Initializing Interface: Insteon->Could not open COM3 - System.IO.IOException: The port 'COM3' does not exist . . .
- Under Startup / Interfaces I see that the Insteon Plug-In is enabeled as Com3
- When I select "Configure" for the plug-in I get a message, "** You do not have the I/O interface enabled in HomeSeer **
Insteon functions are only available when the I/O interface is enabled.

** Unable to communicate with the Insteon powerline interface ***
Please make sure the interface is configured correctly and restart the plug-in.

I'm not sure why a USB device is using a COM port but that might have to do with the configuration of the old PC. It was running Windows Vista.

Any help on this problem would be greately appreciated.

Tom
Reply With Quote
  #2  
Old June 8th, 2012, 03:39 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 6,698
Default

Is Com3 the correct port for the PLM, disconnect it and check the windows device manager to see if com3 goes away. reconnect the plm and com3 should reappear.

the 2413u uses a virtual com port. you should check the version of the ftdi drivers you have installed.
__________________
Mark

HS3 Pro 3.0.0.96
Hardware: Insteon PLM | HAI Omnistat2 | Vista Alarm 20P (soon) | 1-Wire Master Hub (soon)
Plugins: Insteon 3.0.5.0 (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | BLRadar
Platform: Windows 2003 Server, 3.4Ghz, 3GB memory
Reply With Quote
  #3  
Old June 8th, 2012, 04:44 PM
tomsans tomsans is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Feb 2010
Location: Calif USA
Posts: 129
Default Problem solved

Thanks for the help

When I disconnected the PLM COM3 went away and when reconnected COM 4 was enabeled. I changed to COM 4 on the plug-in page, rebooted and all seems well.

Tom
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:29 PM.

Untitled Document
NEW!
New How-To's
New Products

HomeSeer Z-Troller"
MyHomeSeer-Connect Service

Copyright HomeSeer Technologies, LLC