www.homeseer.com  
 

Go Back   HomeSeer Message Board > 3rd Party Plug-Ins/Scripts > Plug-ins by Author > Stipus Plug-Ins > SIP Connector

SIP Connector Discussion area for the SIP Connector plug-in

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old November 21st, 2006, 07:30 PM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Post TUTORIAL: How to create two 100% free SIP accounts to try the SIP Connector...

Anyone with a broadband internet connection can try the SIP Connector. If you don't know VOIP, or if you don't have access to a SIP account, you can see how it works by following this tutorial.

You are going to use the free SIP service provided by pbxes.org, in order to create 2 SIP extensions. You have to create a free PBX account first, then the 2 extensions.

First extension is AccountName-600 for HomeSeer use.
Second extension is AccountName-601 for your own use from a SIP Softphone such as X-Lite.


1) Create two 100% free SIP Accounts

Go to https://www2.pbxes.com/index_e.php

Choose Create Account, and fill the form.
Remember your AccountName. In the following exemple, account name is stipus.

Once this is done, in the left menu choose:
Extensions
Add extension
SIP

Extension Number : 600
Display Name : HomeSeer
Password: xxx
SUBMIT

Extension Number : 601
Display Name : MyName
Password: xxx
SUBMIT Then click on the red bar.

In the left menu choose:
Incoming Calls
Choose Extension HomeSeer <600> for both regular and after hours
SUBMIT Then click on the red bar.

2- Download, Install X-LITE and configure for extension 601

Download from this link http://www.xten.com/index.php?menu=download

Once installed, choose SIP-Account-Settings, and click ADD
Fill the form with the following parameters:

Display Name: MyName
Username : stipus-601 <-- here this is AccountName-extension (from step 1)
AuthUsername : stipus-601
Password : xxx
Domain: pbxes.org

After validation, you should see X-Lite discovering the network, and print:
Ready: Your username is: stipus-601

3- Configure SIP Connector for extension 600

From the SIP Connector Web configuration interface

Click Add new account
Name: enter a name for the line: FREE1
Incoming Script: sip_incoming.vb
Display Name: HomeSeer
User Name: stipus-600 <-- Use AccountName-Extension here.
Domain Realm: pbxes.org
Auth User Name : stipus-600
Auth Password: xxx
SUBMIT
After submitting, HomeSeer log should show Registering HomeSeer sip:stipus-600@pbxes.org

4 - Try It !

Return to the X-Lite Softphone application.
Press space-bar to disable letter-to-digit mode
Type stipus-600 as a phone number, then click on DIAL.
Once connected to the plugin, you can type the password of any HomeSeer Phone Mailbox to get to the main menu.

IMPORTANT:

You don't need the HomeSeer Phone License to configure a mailbox and use the HomeSeer phone contact-list and answering machine with the SIP Plugin.

To enable HomeSeer phone answering machine and contact-list, choose SETUP / WEB SITE / Navigation links to Show / HomeSeer phone: YES
(You may have to restart HomeSeer for the link to show).
Or
SETUP / PHONE / Mailbox configuration.

Unfortunately, the IVR sample scripts won't be able to save a voice message to the answering machine mailbox until you upgrade to HS2.1.154 or up.

Please tell me if you have any problem following these steps.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector

Last edited by stipus; November 22nd, 2006 at 10:02 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old November 22nd, 2006, 07:54 PM
Malarcy Malarcy is offline
Seer Master
 
Join Date: Feb 2005
Location: Kent, UK
Posts: 663
Default

Tried and failed - complete newbie to SIP but followed your instructions and got all correct looking messages from both ends - make the call from xlite, calling, call established, couple of little icons on the bottom of the xlite screen then hung up and call dropped - nothing in the log at the homeseer end

DO I need any port forwarding etc. setup on the router

Paul
Reply With Quote
  #3  
Old November 22nd, 2006, 08:12 PM
Malarcy Malarcy is offline
Seer Master
 
Join Date: Feb 2005
Location: Kent, UK
Posts: 663
Default

OK tried again and succeeded - seems the pbx settings for the extension to call in the out of hours didn't take sure I did both but put it down to talent failure, playing now.....


Malarcy
Reply With Quote
  #4  
Old November 22nd, 2006, 10:17 PM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

Quote:
OK tried again and succeeded - seems the pbx settings for the extension to call in the out of hours didn't take sure I did both but put it down to talent failure, playing now.....
The PBX interface to allow incoming calls is not very clear. I don't understand why all extensions cannot be called by default once they are defined.

The first time I tried setting up my account, I didn't go to the Incoming menu, and didn't understand why calls didn't reach the plugin, and only lasted 1 second ! I first thought my plugin was not compatible with their service...
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #5  
Old November 30th, 2006, 08:44 PM
danielbo's Avatar
danielbo danielbo is offline
Seer Master
 
Join Date: Jan 2006
Location: Vincent Ohio
Posts: 1,102
Unhappy

I am trying this and I have gotten to the point 3- Configure SIP Connector for extension 600 and now I am lost, where do I find this at? Then I will try to continue from there, but this is where I have stopped. Just cant find where to do this at.
thanks
daneilbo
__________________
danielbo
Reply With Quote
  #6  
Old November 30th, 2006, 08:48 PM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

In the SIP Connector plugin web configuration interface:

From HomeSeer Status Page, click SETUP / INTERFACES
Then click CONFIG on the SIP Connector row.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #7  
Old March 25th, 2008, 02:48 PM
africanpride
Guest
 
Posts: n/a
Default Lost in step in 3 step

I got the steps to the step 2 of the illustration.

I was lost from step 3.

From the SIP Connector Web configuration interface

Pls explain better for me from the step 3
Reply With Quote
  #8  
Old March 25th, 2008, 03:05 PM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

From the HomeSeer status page, you have to click on SETUP / INTERFACES, then on the SIP Connector row click the CONFIG button and follow the steps.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #9  
Old April 1st, 2008, 09:55 PM
huggy_d1's Avatar
huggy_d1 huggy_d1 is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2001
Location: Somewhere, VA, USA
Posts: 1,064
Default

Code:
Line Enabled  
Name :  FREE1
Incoming Script :  sip_incoming.vb
 
SIP Account settings Display Name :  Homeseer
User Name :  huggyd1-600 (imagine that)
Domain Realm :  pbxes.org
Proxy Server :  0
Local contact ID :  _
 
Authentication Enable Authentication 
Auth User Name :  xxxx 
Auth Password :  xxxx 
Ok, where is the tutorial for proxy server and local contact ID?
__________________
huggy_d1

Automating made easy
Reply With Quote
  #10  
Old April 2nd, 2008, 02:45 AM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

Leave Local Contact ID to 0 or blank, and Proxy Server to blank.

When proxy server is blank, the DomaiRealm is used as the proxy server (domain realm must be resolvable).
When LocalContactId is 0, the local contact is choosen automatically by the SIP Library. In most case it's your NAT mapped contact ID (STUN must be enabled if you are in private address space behind a router)

If the plugin doesn't register, Double check your router configuration and disable the SIP ALG (application layer gateway) setting.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #11  
Old April 22nd, 2008, 10:53 PM
ksjuniper
Guest
 
Posts: n/a
Default SIP compatible with Vonage?

Sorry, guys. I'm a newbe to HomeSeer. I want the the features of HomeSeer Phone but I am wondering if this plugin is what I need more for use with my Vonage VoIP. Should I buy HomeSeer Phone and a modem or this plugin. Also, does this plugin allow local phone control of events, etc.?

Thanks for your patience
Reply With Quote
  #12  
Old April 23rd, 2008, 02:38 AM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

The plugin works with Vonage Softphone accounts and has a free 30-day trial period.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #13  
Old April 28th, 2008, 10:53 PM
cemaaiem
Guest
 
Posts: n/a
Default Lost in step 3

Hi.
Im following your tutorial, but when im in step 3 im lost.

rom the SIP Connector Web configuration interface, i doclick on SETUP, but i cant found INTERFACES;just the left menu.
Reply With Quote
  #14  
Old April 29th, 2008, 06:10 AM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default



From the HomeSeer status page, you have to click on the SETUP button (top of the page).

Then click the INTERFACES button on the second button row.

Then you get the list of all plugins.

Then on the row for the SIP Connector, there is a SETUP button

Click this button, then follow step 3.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #15  
Old April 30th, 2008, 12:06 AM
cemaaiem
Guest
 
Posts: n/a
Default CANT FOund IT

Sorry.
But i cant found the buttons you say.
this is the situation:

Im in the home seer status page (i guess),in top of page appears this buttons:

FORUM DOCS SETUP SHOP

under this buttons,i have this title:



SIP Extension: 600th

Then i click on SETUP button

i have the following Title:
Welcome
and the following text:
This area of the website allows you to configure your PBX

under this text, theres a space and the following link:
Visit PBXspace.

So i dont see any button almost similar to the buttons u say.

so.. im doing anything else bad?

Reply With Quote
  #16  
Old November 23rd, 2008, 04:02 AM
cesterush85
Guest
 
Posts: n/a
Exclamation need help with X-lite

I've done all that is in the tutorial with the x-lite(made by stipus)...everything is fine, in x-lite finds the user i've created but when i try to call someone...it starts ringing and after 1 sec hangs up......can someone help????
Reply With Quote
  #17  
Old November 23rd, 2008, 08:26 AM
stipus stipus is offline
OverSeer
 
Join Date: Aug 2003
Location: FRANCE
Posts: 4,262
Default

The easiest way to debug this problem is the following:

Download and install wireshark from this URL:
http://www.wireshark.org/download.html

Once installed and running, go to Capture / Interfaces
Choose your external TCP/IP interface, and click Options
In the Capture Filter text box type port 5060 and click Start

Now start HomeSeer, try to place your call. Once failed, click the red button (Stop the running capture).

Then save the file, and either post it here (but it might contain sensitive info on your account), or better send it to my email address stipus at stipus dot com

I'll have a look why it's failing.

PS: Don't save several tests in the same capture file, as this would only confuse me while debugging the file content.
__________________
--
stipus
Running HS 2.2.0.66 with CM11a - PLCBUS 1141 - RFXCOM RF interface - Digimax 210 & RFX Temp Sensor, ACRF Plugin - Touchpad
Instant Messaging Connector - Direct Input Connector - Bluetooth Connector - SIP Voice over IP Connector - Skype Connector - Script Connector - PLCBUS Connector
Reply With Quote
  #18  
Old November 23rd, 2008, 09:36 AM
Skibum's Avatar
Skibum Skibum is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2001
Location: Canton, Connecticut - United States of America
Posts: 1,817
Default

Don't let Wireshark scare you either.
It can be a bit intimidating, but once understood it is invaluable in diagnosing SIP issues.

A few more things... X-Lite is not a Stipus product.. It is a free soft phone offered by CounterPath Corporation.
and.. the current URL for the latest X-Lite client is:

http://counterpath.s3.amazonaws.com/...100l_47546.exe
__________________
______________________________
Skibumsplace - Locate Me
Reply With Quote
  #19  
Old November 23rd, 2008, 09:47 AM
Skibum's Avatar
Skibum Skibum is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2001
Location: Canton, Connecticut - United States of America
Posts: 1,817
Default

Say Stipus

If you:
Choose your external TCP/IP interface, and click Options
In the Capture Filter text box type port 5060 and click Start

You will not see packets returning to X-Lite will you?
(X-Lite does not use 5060 unless it is specifically told to for return SIP)
__________________
______________________________
Skibumsplace - Locate Me
Reply With Quote
  #20  
Old November 23rd, 2008, 11:45 AM
cesterush85
Guest
 
Posts: n/a
Exclamation x-lite

got the wireshark capture only the 5060 port...saved the file in .pcap format is the format needed for you to view errors?

stipus give me again the mail...i've sent one can you tell me if you got it?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:24 PM.

Untitled Document
NEW!
New Products


Copyright HomeSeer Technologies, LLC