www.homeseer.com

Go Back   HomeSeer Message Board > Automation Protocol Support > Z-Wave General Discussion > Non-HomeSeer Z-Wave Products

Non-HomeSeer Z-Wave Products Discussions related to other Z-Wave products for use with HomeSeer.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 17th, 2011, 10:02 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default Adding a Kwikset Deadbolt - How??

It's possible I'm being a bit slow, but, I've read through all the posts, and I'm still not able to get my Kwikset deadbolt (model 99100-006) added to Homeseer.

I've tried taking the Smart Stick (WDUSB-10) to the lock, and using Z-tool to add it. then I read the forums, and decided to take the lock to my HS server, and add the node directly. that didn't work either, there's no activity in the logs at all.

My first point of confusion is that I should be pressing 'button B', according to the instructions, however, button B is never identified. I've tried pressing the main button (the same one used to enter the user codes), and also the only other button I can see, which is near the top left of the PCB, and causes a local LED to glow red when pressed.

What am I doing wrong? Homeseer v 2.5.0.23.

Thanks, Pete
Reply With Quote
  #2  
Old October 18th, 2011, 07:22 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

Bump...anybody? Pleeease? I'm not below begging :-)
Reply With Quote
  #3  
Old October 19th, 2011, 08:03 AM
kaldoon's Avatar
kaldoon kaldoon is offline
Seer Master
 
Join Date: Apr 2007
Location: Florida
Posts: 1,080
Default

For the KwikSet Lock - take the inside cover off - unscrew the 2 screws that hold Z-Wave board to the plate and unhook the connector. Take the inside part of the lock(z-wave portion) to the computer - Setup - Interfaces - Manage - Remove Devices - delete the Lock from HomeSeer after removeing the Lock use the ADD Device under Z-Wave Management - check the log and make sure the security handshake completes then when it finishes adding you should have a Root Device and 3 Child devices
Reply With Quote
  #4  
Old October 19th, 2011, 01:36 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

Wow, complicated....thanks, will try this later today. I don't beleive the lock exists in Homeseer at all right now, but I'll try to delete it just in case.
Reply With Quote
  #5  
Old October 19th, 2011, 01:56 PM
huggy_d1's Avatar
huggy_d1 huggy_d1 is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2001
Location: Somewhere, VA, USA
Posts: 1,030
Default

When I was assembling one of my zwave deadbolts, I didn't install the electronics right away. Instead, I took it to my z-troller and added it to the network using HS menus. Maybe the Schlage deadbolt z-wave module is easier to work with outside the lock than the kwikset.

It sounds more complicated than it is.
__________________
huggy_d1

Automating made easy
Reply With Quote
  #6  
Old October 19th, 2011, 08:33 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

ok, so I took it all apart, and have the z-wave daughter board in my hand. however, there's no power to it, so how would the z-stick see anything? Anyway, after this brainwave I put the card back in and tried the remove, and sure enough, it worked. So is the moral of this story that you have to remove the daughterboard once for it to then work, as I'd already tried taking the complete (inside) lock to the PC before.

Anyway, once removed, and added, the following appeared in the log:

10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - ********** Adding Z-Wave Device with Node ID of 21 Type GENERIC_TYPE_ENTRY_CONTROL=40H **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Contacting node 21 to get supported features
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Negotiating SECURITY SCHEME for (21)
10/19/2011 7:31:51 PM - Error - The Z-Wave Security Subsystem is not initialized. Cannot add a secure node. Please restart HomeSeer to try again.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Failed to get SECURITY SCHEME from node 21. Device may not be added properly to HomeSeer.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - The security device may have a timeout when adding to the network, bring the device close to HomeSeer and use the Add Node button to add it (remove it first)
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave Warning - Failed to add new SECURE node 21 to the network securely - device will not operate properly.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Device: Z-Wave Z-Wave Interface (Node 21) supports class(es): COMMAND_CLASS_MANUFACTURER_SPECIFIC, COMMAND_CLASS_VERSION, COMMAND_CLASS_SECURITY
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Attempting to get manufacturer ID from device 21...
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Z-Wave manufacturer ID: 144=90H (Kwikset), Type: 1=1H, ID: 1=1H
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Z-Wave device 21 version: Lib: 2.78 App: 1.3
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - ********** Done with Z-Wave Device with Node ID of 21 **********

And sure enough, it added 1 device, but it doesn't work. I restarted Homeseer as suggest in the log, but no joy. Any other ideas?

Thanks, Pete
Reply With Quote
  #7  
Old October 19th, 2011, 08:44 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

If it helps, these are the Z-wave entries in the startup log:

10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - :- :- :- :- :- :- :- :- Initializing Z-Wave Interface -: -: -: -: -: -: -: -:
10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - Initializing Z-Wave Interface on USB
10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - Getting node information from controller...
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Z-Wave interface1 version: 4
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Z-Wave interface node ID: 1, Home ID: 00E66BAF
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Found 18 Z-Wave nodes in interface node ID 1
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Controller firmware version: 2.76
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - This Z-Wave PC Controller Library Version is: ZDK Version 4.27
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - This Z-Wave PC Controller is Type: ZW_LIB_INSTALLER
Reply With Quote
  #8  
Old October 20th, 2011, 07:24 AM
sifuhall's Avatar
sifuhall sifuhall is offline
Seer Plus
 
Join Date: Oct 2011
Location: Kentucky
Posts: 115
Default

Quote:
Originally Posted by pwhite8314 View Post
ok, so I took it all apart, and have the z-wave daughter board in my hand. however, there's no power to it, so how would the z-stick see anything? Anyway, after this brainwave I put the card back in and tried the remove, and sure enough, it worked. So is the moral of this story that you have to remove the daughterboard once for it to then work, as I'd already tried taking the complete (inside) lock to the PC before.

Anyway, once removed, and added, the following appeared in the log:

10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - ********** Adding Z-Wave Device with Node ID of 21 Type GENERIC_TYPE_ENTRY_CONTROL=40H **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - **********
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Contacting node 21 to get supported features
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Negotiating SECURITY SCHEME for (21)
10/19/2011 7:31:51 PM - Error - The Z-Wave Security Subsystem is not initialized. Cannot add a secure node. Please restart HomeSeer to try again.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Failed to get SECURITY SCHEME from node 21. Device may not be added properly to HomeSeer.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - The security device may have a timeout when adding to the network, bring the device close to HomeSeer and use the Add Node button to add it (remove it first)
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave Warning - Failed to add new SECURE node 21 to the network securely - device will not operate properly.
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Device: Z-Wave Z-Wave Interface (Node 21) supports class(es): COMMAND_CLASS_MANUFACTURER_SPECIFIC, COMMAND_CLASS_VERSION, COMMAND_CLASS_SECURITY
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Attempting to get manufacturer ID from device 21...
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Z-Wave manufacturer ID: 144=90H (Kwikset), Type: 1=1H, ID: 1=1H
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - Z-Wave device 21 version: Lib: 2.78 App: 1.3
10/19/2011 7:31:51 PM - Z-Wave - ********** Done with Z-Wave Device with Node ID of 21 **********

And sure enough, it added 1 device, but it doesn't work. I restarted Homeseer as suggest in the log, but no joy. Any other ideas?

Thanks, Pete
I am having the same issue as your original post.

I've tried taking the card out of the deadbolt as well and bringing it to the computer but was unable to add this way either.

Can you tell me the steps you took when you did the remove?
Reply With Quote
  #9  
Old October 20th, 2011, 07:52 AM
Rupp's Avatar
Rupp Rupp is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: Huntsville, Al. USA
Posts: 35,056
Default

You should be adding the lock next to your Z-Wave controller which is connected to the HomeSeer server, Then install the lock and optomize.
__________________
-Rupp
Reply With Quote
  #10  
Old October 20th, 2011, 08:25 AM
kaldoon's Avatar
kaldoon kaldoon is offline
Seer Master
 
Join Date: Apr 2007
Location: Florida
Posts: 1,080
Default

Quote:
Originally Posted by pwhite8314 View Post
ok, so I took it all apart, and have the z-wave daughter board in my hand. however, there's no power to it, so how would the z-stick see anything? Anyway, after this brainwave I put the card back in and tried the remove, and sure enough, it worked. So is the moral of this story that you have to remove the daughterboard once for it to then work, as I'd already tried taking the complete (inside) lock to the PC before.

And sure enough, it added 1 device, but it doesn't work. I restarted Homeseer as suggest in the log, but no joy. Any other ideas?

Thanks, Pete
You are working with a KwikSet Deadbolt? After removing plastic cover and the 2 mounting screws across from the program button the daughter board assembly with battery pack should be able to be detached from the cable coming from the exterior side of the door. Bring the Z-Wave Lock assembly to the computer running HomeSeer and the primary interface. Under Setup - Interfaces - Manage - Remove Devices - delete the Lock from HomeSeer after removing the Lock use the ADD Device under Z-Wave Management - check the log and make sure the security handshake completes then when it finishes adding you should have a Root Device and 3 Child devices
Reply With Quote
  #11  
Old October 20th, 2011, 08:26 AM
huggy_d1's Avatar
huggy_d1 huggy_d1 is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2001
Location: Somewhere, VA, USA
Posts: 1,030
Default

Quote:
Originally Posted by pwhite8314 View Post
If it helps, these are the Z-wave entries in the startup log:

10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - :- :- :- :- :- :- :- :- Initializing Z-Wave Interface -: -: -: -: -: -: -: -:
10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - Initializing Z-Wave Interface on USB
10/19/2011 7:43:34 PM - Z-Wave - Getting node information from controller...
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Z-Wave interface1 version: 4
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Z-Wave interface node ID: 1, Home ID: 00E66BAF
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Found 18 Z-Wave nodes in interface node ID 1
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - Controller firmware version: 2.76
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - This Z-Wave PC Controller Library Version is: ZDK Version 4.27
10/19/2011 7:43:35 PM - Z-Wave - This Z-Wave PC Controller is Type: ZW_LIB_INSTALLER
Looks like a firmware update may be in order to get this Z-Wave controller capable of handling the security subsystem.

What controller are you using? Check the firmware downloads at homeseer.com/downloads and see if it's the latest version.
__________________
huggy_d1

Automating made easy
Reply With Quote
  #12  
Old October 20th, 2011, 09:26 AM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

The Smart Stick (WDUSB-10). As far as I can tell there's no updates pending, either via HS or generally. Is that the problem, I need a newer z-Wave stick? It's fairly old now, but has never really been an issue.
Reply With Quote
  #13  
Old October 20th, 2011, 10:35 AM
Rupp's Avatar
Rupp Rupp is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: Huntsville, Al. USA
Posts: 35,056
Default

Quote:
Originally Posted by pwhite8314 View Post
The Smart Stick (WDUSB-10). As far as I can tell there's no updates pending, either via HS or generally. Is that the problem, I need a newer z-Wave stick? It's fairly old now, but has never really been an issue.
Do you receive an error in the HomeSeer.log when you try to enroll the lock?
__________________
-Rupp
Reply With Quote
  #14  
Old October 20th, 2011, 10:57 AM
huggy_d1's Avatar
huggy_d1 huggy_d1 is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2001
Location: Somewhere, VA, USA
Posts: 1,030
Default

Quote:
Originally Posted by Rupp View Post
Do you receive an error in the HomeSeer.log when you try to enroll the lock?
They posted this a few back:

Quote:
10/19/2011 7:31:51 PM - Error - The Z-Wave Security Subsystem is not initialized. Cannot add a secure node. Please restart HomeSeer to try again.
__________________
huggy_d1

Automating made easy
Reply With Quote
  #15  
Old October 20th, 2011, 11:03 AM
Rupp's Avatar
Rupp Rupp is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: Huntsville, Al. USA
Posts: 35,056
Default

Quote:
Originally Posted by huggy_d1 View Post
They posted this a few back:
Sorry I missed that. You called it correctly that this stick doesn't fully support the security class.
__________________
-Rupp
Reply With Quote
  #16  
Old October 20th, 2011, 06:11 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

Well, boo. So is the Aeon Lab's stick the beat current option, assuming I don't want to shell out for a Z-Troller (as I already own Z-Tools)?
Reply With Quote
  #17  
Old October 20th, 2011, 06:52 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

Or will one of the firmware updates for the WD stick fix it? I guess it's worth a try, but if I break the stick, SWMBO will be mad, since I'm about to leave the country for a week.

http://www.homeseer.com/downloads/wayne-dalton-eula.htm
Reply With Quote
  #18  
Old November 14th, 2011, 02:26 AM
jamiemorgan jamiemorgan is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2002
Location: San Francisco, CA
Posts: 5
Default Did you get it to work with Installer_200_502.dfu?

I also have the WDUSB-10 and would like to add a lock to my system. Did you get it to work? I downloaded the Installer_200_502.dfu and noticed the date is 10/28/2008, but it does have the all important 502 in the file name per the Homeseer app note for the locks.
Reply With Quote
  #19  
Old November 14th, 2011, 07:53 AM
Rupp's Avatar
Rupp Rupp is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: Huntsville, Al. USA
Posts: 35,056
Default

You need one of the newer controllers to control Z-Wave locks. Like the Z-Troller or the Z-Stick.
http://store.homeseer.com/store/PC-Interfaces-C66.aspx
__________________
-Rupp
Reply With Quote
  #20  
Old November 22nd, 2011, 06:59 PM
pwhite8314 pwhite8314 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Aug 2001
Location: DFW, TX
Posts: 144
Default

Not true, mine is working with the WDUSB-10 with the firmware link listed earlier. Adding the lock was a huge PITA, and since then I've barely been home, but it does seem to be working. I'm not sure I can even remember how I got it added in the end, but it was by basically following the post from Kaldoon, and had to add the node by taking the lock to the PC, as opposed to capturing the node use Z-Tool.

However, since adding the lock, I'm having a lot of time-out issues trying to talk to one of my thermostats, no matter how many times I optomize the network. I'm not sure if the issues are related, but until the lock, I was having no issues talking to the stats, and now they miss maybe half or more of the requests, resulting in a cold house, and annoyed wife :-(
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:27 PM.

Untitled Document
NEW!
New How-To's
New Products

HomeSeer Z-Troller"
MyHomeSeer-Connect Service

Copyright HomeSeer Technologies, LLC